BERLIJN - Twee dagen voor de verkiezingen in Duitsland lijkt een centrumrechtse coalitie met Angela Merkel aan het hoofd de beste kans te hebben om te winnen. Uit twee peilingen bleek vrijdag de regeringspartijen na hun opmars van de afgelopen weken weer wat zijn teruggezakt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

In een peiling van het onderzoeksbureau Forsa voor de Duitse zender RTL haalt Merkels christen-democratische alliantie CDU/CSU 41 tot 43 procent van de stemmen. De mogelijke coalitiepartner, de liberale partij FDP, zou 7 of 8 procent van de stemmen krijgen, genoeg voor Merkel om zondag de overwinning op te eisen.

De sociaal-democratische SPD van Schröder komt volgens de peiling niet verder dan 32 tot 34 procent van de stemmen en de coalitiepartner de Groenen op 6 of 7 procent.

Een tweede peiling van het bureau Allensbach bevestigde de opwaartse lijn van rechts. De combinatie CDU/FDP kreeg hier 49,5 procent van de stemmen, tegen 48 procent voor de regeringspartijen SPD/De Groenen in combinatie met de Linkspartij.

Onzeker

Hoewel de peilingen de eerste in weken zijn waarin Merkels coalitie weer een meerderheid krijgt, is de uitkomst van de verkiezingen nog altijd hoogst onzeker. Een kwart van de kiezers weet nog steeds niet op wie ze gaan stemmen.

Toch is de peiling een kleine opsteker voor Merkel en een lichte tegenvaller voor Schröder. Na het onderlinge televisiedebat van zondag 4 september brokkelde de steun voor de CDU van de kanselierskandidate steeds verder af en was de SPD onder leiding van de bondskanselier bezig met een inhaalrace.

Campagne

Nu de race zo spannend is en nog zoveel kiezers hun keuze niet hebben bepaald, breken Schröder en Merkel met de traditie om de dag voor de stembusgang geen campagne te voeren. Beiden zouden vrijdagavond op bijeenkomsten in Berlijn de campagne afsluiten, maar Schröder reist zaterdag naar Frankfurt en Merkel zal in Bonn haar opwachting maken om de laatste kiezers over de streep te trekken.

De campagne is ongekend fel en spitste zich de afgelopen dagen toe op de financiële plannen van de grote partijen. De SPD hakt voortdurend in op de beoogde CDU-minister van Financiën Paul Kirchhof en diens omstreden belastingplannen. De CDU beticht de regering ervan dat ze geheime bezuinigingsplannen heeft, die pas na de verkiezingen zullen worden onthuld.