AMSTERDAM - Een getuige van het Openbaar Ministerie (OM) in het onderzoek naar de Hofstadgroep heeft verklaard dat ze werd voorbereid om als martelares te sterven. Dat blijkt uit recente stukken uit het strafdossier in deze zaak.

Dinsdag dient weer een pro forma-zitting over dit vermeende terreurnetwerk in de extra beveiligde rechtszaal in Rotterdam. De inhoudelijke behandeling van de zaak verwacht de rechtbank in december en januari.

De getuige is korte tijd getrouwd geweest met verdachte Nouridinne el F. . De politie hield El F. op 22 juni aan, samen met twee andere vrouwen dan de getuige. De ex-vrouw van El F. geeft met haar getuigenis aan dat leden van de groep daadwerkelijk bezig waren met het voorbereiden van aanslagen.

Het OM ziet El F. als een belangrijk lid van de Hofstadgroep en was tot zijn arrestatie op 22 juni lange tijd voortvluchtig. De man had bij zijn aanhouding op Amsterdam-Lelylaan een doorgeladen machinepistool bij zich.

Het OM heeft de lijst met aanklachten tegen de dertien vermeende terroristen van de Hofstadgroep inmiddels ingekort. In principe worden ze alleen nog vervolgd voor deelname aan een criminele terroristische organisatie.

Laakkwartier

Dit gebeurt met uitzondering van de verdachten Jason W. en Ismaël A. . Zij worden ook berecht voor poging tot doodslag op een arrestatieteam en het in bezit hebben van vier handgranaten. De twee hebben zich namelijk vorig jaar met veel geweld tegen hun arrestatie verzet in het Haagse Laakkwartier. Ze gooiden een granaat naar het arrestatieteam dat hen moest inrekenen. Hierdoor raakte een aantal politiemensen gewond.