DEN HAAG - Nederlandse automobilisten kunnen vanaf oktober volgend jaar een rijbewijs nieuwe stijl aanschaffen, als het kabinet vrijdag zijn fiat geeft aan een voorstel van minister Peijs van Verkeer.

Het nieuwe rijbewijs ziet er compleet anders uit dan het 'roze papiertje' dat sinds 1984 in gebruik is. Het heeft het formaat van een creditcard, en is behalve van een pasfoto voorzien van bijzondere kenmerken zoals een kinogram, een soort hologram, dat bij het kantelen verandert van goud naar groen, een logo en een reliëf.

Fraudegevoelig

De invoering van de rijbewijspas vloeit voort uit Europese afspraken om de regels gelijk te trekken en die op den duur een einde moeten maken aan de meer dan honderd verschillende soorten 'roze papiertjes' in de EU. Nederland maakt er vaart mee vanwege de identificatieplicht. Het nieuwe rijbewijs is beter beveiligd en minder fraudegevoelig. Daardoor vallen de productiekosten wel een euro of vier hoger uit dan die van het huidige rijbewijs, aldus een woordvoerster van minister Peijs.

Afspraken over een verplichte omwisseling na tien jaar, zoals in Nederland al geldt, laten echter nog op zich wachten. In landen als Duitsland, België en Groot-Brittannië is het rijbewijs levenslang geldig. Sommige oudere automobilisten lijken totaal niet meer op de jeugdfoto in hun rijbewijs. Er rouleren volgens de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) in Nederland 9,9 miljoen rijbewijzen.