JERUZALEM - Israël wil een 'veiligheidszone' instellen in het noorden van de Gazastrook om te voorkomen dat plaatsen in Israël vanuit dat gebied worden beschoten of bestookt met raketten. Een woordvoerster van het Israëlische ministerie van Defensie meldde vrijdag dat een 'elektronisch bewaakt hek of een muur" op Palestijns grondgebied zal worden gebouwd.

"Het gaat erom een niemandsland te creëren waartoe Palestijnen geen toegang hebben", aldus de woordvoerster. De zone zou 150 meter van het Palestijns gebied afsnijden.

Een Palestijnse minister beschuldigde Israël ervan zich nog steeds te gedragen als een 'bezettingsmacht'. "Veiligheidszones zouden moeten worden gecreëerd door een akkoord tussen twee staten, maar de Israëli's handelen unilateraal", zei minister al-Khatib. Het Israëlische leger sloot maandag de terugtrekking uit de Gazastrook af na een bezetting van 38 jaar.

Overigens begon het leger vrijdagochtend een zoektocht naar twee Palestijnen die vanuit het noorden van de Gazastrook Israël zouden zijn binnengedrongen. De inwoners van verscheidene Israëlische dorpen in de buurt van de strook hebben de opdracht gekregen om binnen te blijven, zo meldden militaire bronnen.