EINDHOVEN - De bewoners van 170 huizen in de Eindhovense nieuwbouwwijk Meerhoven verlaten vrijdagmorgen noodgedwongen voor enkele uren hun huis. Ook een deel van het bedrijventerrein Flight Forum wordt ontruimd. Dat is allemaal nodig omdat de Explosieven Opruimingsdienst EOD een niet-ontplofte Engelse bom onschadelijk maakt.

De Eindhovenaren hebben zelf elders voor onderdak gezorgd. Niemand maakt gebruik van de gemeentelijke opvangmogelijkheid in een vlakbij gelegen voetbalkantine.

Meerhoven wordt gebouwd vlakbij de plaats waar vroeger de startbaan lag van het militaire vliegveld Welschap. Die door de Duitsers gebruikte baan is in de Tweede Wereldoorlog herhaaldelijk gebombardeerd. Geregeld worden er niet-ontplofte bommen gevonden.

Ontploffing

Deskundigen van de EOD sluiten niet uit dat de bom vrijdag tijdens het onschadelijk maken ontploft. Om in dat geval zoveel mogelijk scherven op te vangen hebben ze rondom de bom enkele met zand en persstro gevulde containers neergezet.

In het verleden zijn er rond de vroegere landingsbaan, binnen de hekken van het huidige vliegveld, al vele tientallen explosieven onschadelijk gemaakt. Nadat de bouw van Meerhoven tien jaar geleden is gestart, moest de EOD ruim vijftig keer in actie komen op de bouwlocatie.

In sommige gevallen had dat voor de bewoners geen gevolgen, maar het leidde ook tot een aantal grootschalige ontruimingen. De EOD verwacht dat het opruimen van blindgangers nog zeker tot 2007 of misschien wel 2008 duurt.

Kosten

De totale kosten om Meerhoven bomvrij te maken worden geraamd op 24 miljoen euro. Het ministerie van Binnenlandse Zaken draagt maximaal 90 procent bij. Hoeveel subsidie de gemeente uiteindelijk krijgt, wordt pas later bepaald.