DEN HAAG - GroenLinks en de SP in de Tweede Kamer hebben donderdagavond hun vertrouwen opgezegd in minister Donner van Justitie. De fracties vinden dat hij niet de juiste persoon is om het geschonden vertrouwen in de rechtsstaat te herstellen. GroenLinks en de SP dienden daarom tijdens het spoeddebat over de Schiedamse parkmoord een motie van wantrouwen tegen Donner in.

Ook de Kamerleden Wilders (Groep Wilders) en Nawijn (Groep Nawijn) hebben geen vertrouwen meer in de CDA-minister en omarmen de motie. Dat zijn achttien zetels. De rest van de Tweede Kamer steunt Donner wel.

Schokeffect

GroenLinks-Kamerlid Vos zei dat "alleen het aftreden van deze minister het schokeffect zal hebben dat nodig is om iedere officier ervan te doordringen dat men gehouden is om waarheidsvinding na te streven". Volgens SP'er De Wit heeft Donner tijdens het debat onvoldoende laten zien dat hij begrijpt wat de onderliggende problemen zijn.

Het CDA, de VVD, PvdA, D66, de LPF, de Christenunie en de SGP houden wel vertrouwen in de minister. Ze hebben zich laten overtuigen door zijn uitleg en de maatregelen die hij heeft aangekondigd. Ook de voorgestelde commissie om klachten te laten onderzoeken, vielen bij hen in goede aarde.

Bevredigend

D66 vindt de toezeggingen van Donner ook bevredigend, maar wil nog wel dat hij erkent dat er structurele serieuze misstanden zijn. De PvdA leverde ook veel kritiek, maar zag er geen heil in om deze bewindsman weg te sturen. De partij wil hem de kans geven te doen "wat wij hebben gevraagd", zei PvdA-Kamerlid Wolfsen. Hij prees Donner om de openhartige manier waarop is gerapporteerd over de fouten die zijn gemaakt.

Wilders riep Donner via een eigen motie op ervoor te zorgen dat de medewerkers bij de politie, het OM en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) die fouten hebben gemaakt, worden ontslagen of overgeplaatst. De LPF en het onafhankelijk Kamerlid Nawijn steunen deze motie. Ook D66 dringt aan op personele gevolgen maar Kamerlid Van der Laan gaf niet aan of ze de motie steunde.