DEN HAAG - Minister Donner van Justitie roept een commissie in het leven die klachten over vermeende misstanden in de justitiële keten gaat beoordelen. Medewerkers van politie en justitie en deskundigen moeten er met hun verhaal terecht kunnen, waarna de onafhankelijke instantie bekijkt of nader onderzoek nodig is.

Donner kondigde dat donderdagavond aan in het spoeddebat met de Tweede Kamer over de Schiedamse parkmoord. Hij wil dat advocaat-generaal F. Posthumus de commissie gaat leiden.

Posthumus deed de afgelopen maanden in opdracht van het college van procureurs-generaal onderzoek naar het optreden van politie en justitie na de moord op het meisje Nienke Kleiss. Voor mensen die rondlopen met gewetensnood moet de commissie een soort "uitlaatklep" zijn waar ze hun zorgen kunnen uiten, aldus Donner. VVD-Kamerlid Weekers noemde de aankondiging een "belangrijke handreiking".

Signalen

De politievakorganisatie ACP had recent gezegd vaker signalen te krijgen dat het Openbaar Ministerie (OM) bewust ontlastend bewijs uit dossiers in strafzaken houdt. Volgens ACP-voorzitter G. van de Kamp hebben politiemensen gemeld dat ze daardoor in gewetensnood zijn komen.

Posthumus moet volgens Donner kijken of er meer soortgelijke klachten zijn. De CDA-bewindsman, die nog niet weet op welke zaken de ACP concreet doelde, herhaalde dat hij zelf geen aanwijzingen heeft dat het veel vaker voorkomt. Hij benadrukte dat de commissie geen apart college moet worden waar alle rechtszaken terechtkomen waarbij mogelijk sprake is van een justitiële dwaling. Dat zou de rechtspraak volgens hem ondergraven.

Het debat is geschorst tot 22.00 uur.