WEEZE - Een gezamenlijke oefening donderdag van de Duitse en Nederlandse politie als voorbereiding op het WK voetbal volgend jaar is niet helemaal vlekkeloos verlopen. Opgeschoten Nederlandse scholieren die naar het Duitse vliegveld Weeze waren gekomen om relschopper te spelen, richtten vernielingen aan. Sommigen klaagden anderzijds over de 'tikken' die de mobiele eenheid uitdeelde.

Een onbekend aantal van de 16- en 17-jarige Nederlandse leerlingen van onder meer de politieschool liep kneuzingen, blauwe plekken en schaafwonden op. Een woordvoerder van de politie Gelderland-Zuid legde desgevraagd uit dat de deelnemers wisten dat de ME 'tikken' mocht uitdelen om de oefening zo realistisch mogelijk te laten lijken. Ernstige verwondingen hebben de scholieren niet opgelopen, meldde de zegsman.

Lunchpakket

Sommige deelnemers misbruikten hun lunchpakket om de ME te bekogelen. De Nederlandse begeleiding moest de jeugd halverwege de oefening waarschuwen dat de politie echte aanhoudingen zou verrichten als er nog meer ruiten en deuren in het verlaten dorp op het vliegveld vernield zouden worden.

De politie bootste op het vliegveld Weeze, net over de grens bij Noord-Limburg, een voetbalontmoeting tussen Nederland en Duitsland na. Zeshonderd Nederlandse en Duitse politiemensen probeerden in het eerste deel van de oefening een treffen tussen achthonderd 'relschoppers' voorafgaand aan het duel te voorkomen.

In het tweede deel van de oefening keerden de beide supportersgroepen zich tegen de politie. Op dat moment was het iedereen duidelijk dat het ernst was en kwam het tot een serieuze confrontatie met de ME. Vooral de Duitse politie greep hard, maar effectief in.

Commandostructuur

De Nederlandse en Duitse politie moest de commandostructuur op elkaar afstemmen en zorgen voor een eenduidig optreden. Tijdens een vergelijkbare oefening vier jaar geleden bleek dat het grootste probleem, verklaarde een woordvoerder van de politie Gelderland-Zuid donderdag. En hoewel taalverwarring op straat bleef bestaan, constateerde een tevreden korpsleiding donderdag verbeteringen op commandoniveau.

Van de Nederlandse politie deden donderdag de drie Gelderse korpsen en de marechaussee mee aan de oefening. Uit Duitsland namen de Landespolizei Nordrhein-Westfalen en de Bundespolizei deel. Duitsland verwacht in 2006 drie miljoen bezoekers tijdens het wereldkampioenschap voetbal. In Nordrhein-Westfalen, met de speelsteden Dortmund, Gelsenkirchen en Keulen, vindt een kwart van de wedstrijden plaats. Minister Wolf (Binnenlandse Zaken) van de deelstaat sprak donderdag van een zwaartepunt tijdens het toernooi.

Supporters

De drie steden liggen dicht tegen de Nederlandse grens en indien Nederland, maar vooral ook Engeland zich kwalificeert kan de Nederlandse politie nodig zijn voor de begeleiding van supporters. Wolf liet zich niet ontlokken dat voortijdige uitschakeling van Engeland en het thuisblijven van de beruchte Engelse fans een opluchting voor de organisatie zal zijn. "De beste landen moeten spelen." Duitsland zal fans tijdens het WK voetbal tolerant en vriendelijk ontvangen, maar is onverbiddelijk voor relschoppers, verklaarde Wolf.