WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush zal in zijn televisierede in de nacht van donderdag op vrijdag het waarschijnlijk grootste hulpprogramma ooit in de Amerikaanse geschiedenis aankondigen.

Volgens The Washington Post wil Bush ten behoeve van de wederopbouw van de door orkaan Katrina getroffen Golfkust in het komende jaar mogelijk meer geld uitgeven dan aan de oorlog in Irak in de afgelopen 2,5 jaar.

Bijstand

Het plan van Bush voorziet niet alleen in de herbouw van gebouwen, wegen of bruggen, maar ook in financiële bijstand voor de slachtoffers. Het gaat dan om onder meer tegemoetkomingen wegens werkloosheid, bijscholingen, compensatie voor ziektekosten voor onverzekerden, financiering van onderwijs aan kinderen in tijdelijke opvang en aan bijvoorbeeld kinderopvang.

Tweehonderd miljard

Bush, die rond 03.00 uur Nederlandse tijd spreekt, zal naar verluidt geen concrete bedragen noemen, maar bronnen van The Washington Post zeggen dat de federale overheid voor de 'Katrina-hulp' meer dan 200 miljard dollar zal gaan uittrekken. Dat is ruwweg het bedrag dat tot dusver is uitgegeven aan de oorlog in Irak en aan de wederopbouw van dat land.