DAMWOUDE - Een 63-jarige man uit Damwoude is donderdag overleden aan de verwondingen die hij opliep toen hij woensdag door een man werd mishandeld. Dat liet het Openbaar Ministerie (OM) donderdag weten.

De 32-jarige verdachte is woensdagavond in Dokkum gearresteerd. Hij was onlangs vrijgelaten uit de gevangenis. Het OM wilde donderdag niet zeggen waarvoor de verdachte heeft vastgezeten. Verder wil het OM alleen bekendmaken dat vrijdag door het Nederlands Forensisch Instituut sectie op het lichaam van het slachtoffer wordt verricht.

Geschokt

Bewoners van de Dominee Germsweg in Damwoude die getuige waren van de mishandeling, zijn geschokt. Volgens buurtbewoners, waaronder de man die woensdag de politie en de ambulance belde, was de verdachte op bezoek bij de buurman van het slachtoffer. De verdachte kwam vlak na het middaguur uit dat huis en belde bij het slachtoffer aan. Daarbij vielen enkele klappen. De verdachte ging daarop terug naar de bevriende buurman.

Hij toog daarop echter voor de tweede maal naar het huis van het slachtoffer en begon opnieuw op de man in te slaan en te schoppen. De 32-jarige man, die na zijn vrijlating uit de gevangenis in Broeksterwoude woonde, trok zich daarna wederom terug in het huis van zijn vriend. Toen hij voor de derde maal naar het huis van het slachtoffer wilde, bleek de voordeur dicht te zijn. Hij sloeg daarop het raam van de deur in, opende de deur en begon opnieuw op de 63-jarige man in te slaan.

Bloed

Nadat hij de politie hoorde arriveren, vluchtte de verdachte via de achtertuin van de woning. "Het bloed zat aan de voordeur, ongelofelijk", aldus een getuige. De slachtoffer was mindervalide en had daarom een scootmobiel. De 63-jarige man woonde nog maar enkele weken aan de Dominee Germsweg. "Het was een arme sloeber, hij had helemaal niets", aldus een getuige.

Vrijdag wordt de verdachte aan de rechter-commissaris in Leeuwarden voorgeleid.