DEN HAAG - Verpleeghuizen kunnen extra geld tegemoet zien om de zorg te verbeteren. Verder komen er meer wijkverpleegkundigen die mensen moeten helpen langer thuis te wonen. In totaal komt hier ongeveer 120 miljoen euro voor beschikbaar.

Een woordvoerder van staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) bevestigde donderdag berichtgeving in het AD. Het bedrag is de opbrengst van een afspraak in de zorgsector om efficiënter te gaan werken. Eerder werd al bekend dat Ross 80 miljoen euro extra aan verpleeghuizen kan uitgeven, zodat er in totaal 200 miljoen euro meer naar de sector gaat.

De extra 80 miljoen gaat voor het grootste deel (52 miljoen) naar extra zorg voor patiënten met een ernstige aandoening. Met een bedrag van 23 miljoen euro kunnen verpleeghuizen hoger gekwalificeerd personeel aantrekken, meer op cursus gaan en stagiaires beter begeleiden.

Over de verpleeghuizen is al tijden veel te doen. Keer op keer kwamen er misstanden in de media van bewoners in luiers of met ernstige doorligwonden. In september 2004 publiceerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een zeer kritisch rapport over de sector. Bij 80 procent van de verpleeghuizen was de zorg onder de maat.