AMSTERDAM - De ontvoerde Claudia Melchers is woensdagnacht vrijgelaten door haar ontvoerders. De 37-jarige miljonairsdochter is ongedeerd. Dat heeft de politie en justitie donderdagmiddag bevestigd. Tijdens een persconferentie zei Willem Woelders, chef recherche Amsterdam, dat de gijzelplek vermoedelijk in het oosten van het land ligt.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Dit denkt de politie, omdat Melchers zei dat de ontvoerders een accent hebben dat in 'het oosten van het land' voorkomt. Bovendien hoorde Melchers Duitse stemmen op een radio. De daders zijn vermoedelijk twee Zuid-Amerikaanse mannen en één negroïde man. De politie weet niet waar zij zich bevinden.

Vastgebonden

Maandagavond werd Melchers, door de daders, gebeld om een afspraak te maken voor haar bedrijf. De daders kwamen vervolgens haar woning binnen. Melchers was daar samen met haar twee jonge kinderen en een kennis. De ontvoerders bedreigden haar met vuurwapens en bonden haar en de kennis vast aan een stoel. In de woning lieten de criminelen een in het Engels geschreven claimbrief achter. In die brief stelden zij een eis van 300 kilogram cocaïne.

Plastic kist

Vervolgens werd Melchers in een plastic kist verstopt en vermoedelijk in een bestelbusje vervoerd naar de woning. In de woning werd zij op de eerste verdieping gevangen gehouden. De woning stond in een rustige omgeving. De plek van de woning is echter onbekend.

Taxi

Woensdagavond werd Melchers naar Arnhem gebracht en vrijgelaten. Zij is toen naar het station gerend. Meclhers was gekleed in een trainingspak en sprak onderweg een jogger aan, ook zag zij een vrouw die een hond uitliet. De politie zoekt getuigen. Op het station aangekomen stapte Melchers in een taxi. Deze heeft haar naar de politie overgebracht. Daar heeft zij weer contact met haar familie gehad en een verklaring voor de politie afgelegd.

Na onderzoek van een arts is zij gezond verklaard. Wel heeft Melchers striemen aan haar polsen. Opvallend is dat de politie niet weet waarom Melchers is vrijgelaten. De politie weet niet of aan de eis van de brief voldaan is.

Verklaring

De familie Melchers heeft een persbericht uitgegeven waarin zij te kennen geeft 'dolblij' te zijn met de gelukkige afloop van de gijzeling. De familie heeft niets toe te voegen aan de verklaringen die tijdens de persconferentie donderdag op het politiebureau in Amsterdam zijn afgelegd.

Goederen

Gedurende de gijzeling is geen contact geweest tussen de familie en de gijzelnemers. Door of namens de familie zijn geen goederen of gelden aan de ontvoerders overgedragen.

Claudia Melchers is inmiddels herenigd met haar gezin. Het gezin verblijft op een plaats die niet bekend wordt gemaakt. Noch Melchers, noch leden van haar familie zijn beschikbaar voor mediacontacten in welke vorm dan ook. Wel liet Hans Melchers, de vader van Claudia Melchers, de NRC weten dat zijn dochter 'helemaal ongedeerd' is. Verder geeft hij geen commentaar en wil hij rust.

E-mail

Op internet zou volgens De Telegraaf een e-mail circuleren waarin een dergelijke ontvoering werd aangekondigd. In de mail wordt gesproken over de ontvoering van iemand uit de Amsterdamse beleggingswereld. Het OM onderzoekt de e-mail.

Claudia Melchers, dochter van steenrijke industrieel Hans Melchers, werd maandagavond ontvoerd uit haar huis in Amsterdam-Zuid. Gewapende mannen zouden de vrouw rond 22.30 uur uit haar woning aan de Jan van Eijckstraat in Amsterdam-Zuid hebben meegenomen. Ze probeerde die avond tevergeefs haar man en een vriend te bellen, nadat ze enkele dreigtelefoontjes had ontvangen. Toen de politie in de woning van Melchers aankwam, troffen zij een kennis en twee kinderen van Melchers aan.

Buurt

Buurtbewoners van Melchers hebben opgelucht gereageerd op het bericht dat zij is bevrijd. "Ik ben heel erg blij dat het is afgelopen en dat ze weer terug kan naar haar familie", aldus een overbuurvrouw donderdag. "Het heeft me de afgelopen dagen flink beziggehouden." Een andere buurvrouw zegt Claudia vrij goed te kennen.

"Voortreffelijk", reageert ze als ze hoort dat ze vrij is. "Ze is heel aardig. Ik ben blij dat ze weer terug is." Ze verwacht niet dat Claudia met haar partner en twee kinderen weer in de straat komt wonen. "Ik denk dat ze doodsbang is en ergens anders gaat wonen."

Brutaliteit

Buurtbewoonster S. Menco kan het nog niet bevatten dat zoiets bij haar om de hoek is gebeurd. "Wat bezielt die mensen toch, de brutaliteit om een huis binnen te dringen en er iemand uit te halen. In wat voor tijd leven we in hemelsnaam? Hier word ik opstandig van."

Een buurvrouw uit de straat gaat later op de dag een bloemetje brengen naar het huis van Melchers. "Toen ze een paar jaar geleden in de straat kwam wonen, heb ik ook een bloemetje gebracht." Ze kende Claudia niet heel goed, zegt ze. "Maar we zwaaiden wel altijd naar elkaar."

Het huis van Melchers oogt verlaten. De gordijnen zijn dicht en het huis ziet er nog hetzelfde uit na een uitgebreid onderzoek van de politie. De deur is donderdagochtend niet open geweest. In de straat wemelt het van de cameraploegen en journalisten.