NEW YORK - Nederland zal waarschijnlijk een aantal dorpen in de West-Sudanese regio Darfur 'adopteren' zodat de verdreven inwoners kunnen terugkeren. Minister Bot (Buitenlandse Zaken) wil daarmee gehoor geven aan een idee van zijn Sudanese collega Ismail, die hij woensdag sprak in de marge van de VN-top in New York.

Bot had vorig najaar in de Sudanese hoofdstad Khartum nog een zeer onaangenaam gesprek met Ismail over de kwestie-Darfur. Hij kreeg te horen dat hij direct kon vertrekken als hij niet ophield te dreigen met sancties. "De koloniale tijden zijn nu echt voorbij", zei Ismail destijds. Nu was er volgens Bot een "geheel andere toon: het was niet meer 'rot op' en niet meer zo agressief".

Wat Ismail wil, is dat Nederland en andere EU-landen dorpen financieel onder hun hoede nemen, zodat ontheemden in Darfur kunnen terugkeren en een voorbeeld stellen voor de rest van de regio. De Nederlandse steun zou betaald kunnen worden uit een fonds van 100 miljoen euro dat het kabinet klaar heeft liggen voor de wederopbouw in Sudan, mits de omstandigheden daar stabiel en veilig genoeg zijn om het geld op een verantwoorde manier uit te geven.

Politie

Bot en Ismail spraken ook over de mogelijkheden om de Sudanese politie door EU-functionarissen te laten trainen. Nederland had tot nog toe van de Afrikaanse Unie (AU) gehoord dat de AU het zelf zou doen en daar geen "bevoogding" uit Europa bij wilde.

Tot slot wordt al sinds dit voorjaar onderzocht of Nederland enige tientallen (ongewapende) waarnemers gaat sturen naar het zuiden van Sudan. Daar is een nieuwe voorlopige regering geïnstalleerd na het vredesakkoord tussen de christelijke en animistische rebellen in het zuiden en de islamitische regering in Khartoum. Het akkoord moet gecontroleerd worden door waarnemers.