MIAMI - De orkaan Ophelia heeft woensdag aan de Amerikaanse oostkust overstromingen veroorzaakt. Tienduizenden mensen in North Carolina zitten zonder stroom. De komende uren bereikt de tropische cycloon de kust. Verwacht wordt dat zij voor die tijd nog iets aan kracht zal winnen.

Langs de kust worden al windsnelheden gemeten van rond de 135 kilometer per uur. De gouverneur van North Carolina heeft burgers opgeroepen hun woningen te verlaten. Ongeveer 20.000 mensen waren al geëvacueerd van een eilandengroep voor de kust van die Amerikaanse staat.

Noodweer

Onduidelijk is nog hoeveel schade Ophelia al heeft aangericht in het kustgebied van North Carolina, waar ongeveer 700.000 mensen wonen. Wel werd woensdagavond bekend dat een 19-jarige vrouw is omgekomen doordat ze met haar auto in hevig noodweer van de weg raakte en tegen een boom botste.

Ophelia valt in de laagste categorie op de schaal van Saffir-Simpson. Stormen van dat kaliber veroorzaken zelden grote schade. De autoriteiten vrezen echter het ergste. Ophelia beweegt zich slechts zeer langzaam voort, waardoor de getroffen gebieden veel langer dan normaal te lijden hebben van harde wind en zware stortregens.