DEN HAAG - Als Wik H. vorig jaar de moord op Nienke Kleiss niet uit eigen beweging had bekend, zou de aanvankelijk veroordeelde Cees B. nog steeds in de cel zitten. De kans is klein dat de gerechtelijke dwalingen in de Schiedamse parkmoord dan aan het licht zouden zijn gekomen.

Dat heeft minister Donner van Justitie woensdagavond geschreven in antwoord op 65 nadere vragen die de Tweede-Kamerfracties hadden gesteld over de kwestie. De bewindsman wijst erop dat een cassatieberoep van B. al in april 2003 was verworpen en een herzieningsverzoek in september 2004 was afgewezen.

Dwalingen

Donner denkt dat er geen soortgelijke dwalingen in andere strafzaken zijn geweest. "Daarover kan ik echter geen garanties geven." Hij reageert daarmee op uitlatingen van voorzitter Van de Kamp van de politiebond ACP. Die stelde onlangs dat hij aanwijzingen had dat het Openbaar Ministerie (OM) vaker informatie achterhoudt. Politiemensen zouden daardoor in gewetensnood komen.

Opmerkelijk genoeg waren er in de hele procesgang nogal wat momenten waarin de twijfel over de schuld van Kees B. naar voren had kunnen komen. Vooral tijdens de terechtzitting in hoger beroep zaten de rechters er dichtbij toen zij, op het laatste moment, besloten de twee medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) te verhoren.

Deskundige

De deskundige en de onderzoeker verschilden van mening over de betekenis van de gevonden DNA-sporen. Maar de onderzoeker, die vond dat de vijf DNA-sporen wezen in de richting van een derde persoon, wilde de deskundige niet tegenspreken. Het tweetal gaf alleen antwoord op de vragen en vertelde niet spontaan over de twijfel die binnen het NFI bestond.

Donner heeft daar geen verklaring voor. Hij voegt eraan toe dat tijdens de zitting bij het hof de aanklager noch de advocaat van B. veel gerichte vragen hierover stelde.

Donderdag houdt de Tweede Kamer een spoeddebat over de affaire.