UTRECHT - Vrouwen die op de tippelzone aan de Utrechtse Europalaan willen werken, hebben daar vanaf 1 oktober een vergunning voor nodig. Tot nu toe dienen de straatprostituees zich alleen in te schrijven. De gemeente Utrecht ziet in het vergunningensysteem een betere basis om de tippelzone goed georganiseerd en gereguleerd te houden, zei een woordvoerder woensdag.

Het systeem met inschrijvingen bood de gemeente niet de juridische basis te selecteren wie wel en wie niet op de zone werkzaam mogen zijn. Met het vergunningenstelsel kan dat wel. In aanmerking voor een vergunning komen alleen verslaafde Utrechtse prostituees, prostituees uit de zorgregio Utrecht en vrouwen met 'oude rechten', omdat zij in 2002 en 2003 al op de zone hebben gewerkt. Prostituees van buiten de stad of niet-verslaafde tippelaarsters kan een vergunning geweigerd worden.

De invoering van het vergunningsysteem heeft volgens de gemeente Utrecht niets te maken met de sluiting dinsdag van de tippelzone aan de Keileweg in Rotterdam.

Utrecht verwacht ongeveer 150 vergunningen te gaan uitgeven. Volgens de gemeente zijn er bij een dergelijk aantal vergunningen gemiddeld vijftig vrouwen per avond aan het werk in de tippelzone. Voor politie en hulpverlening is dat een goed beheersbaar aantal.