DOHA - Het televisiestation al-Jazeera in Qatar heeft dinsdag een nieuwe video uitgezonden waarop volgens het station de stem van Osama bin Laden te horen is. De leider van al-Qaeda roept daarin op tot de vrijlating van islamitische militanten.

Onduidelijk is wanneer de video werd opgenomen. De omvang en kleur van Bin Ladens baard suggereren dat hij in drie verschillende periodes is opgenomen.

Bin Laden roept specifiek op tot de vrijlating van sjeik Omar Abdurrahman in de Verenigde Staten. Die is veroordeeld voor zijn aandeel in de aanslag in 1993 op het World Trade Center in New York. Verder wordt de vrijlating van een fundamentalistische islamitische geleerde in Saudi-Arabië geëist.

Bin Laden prijst de plegers van de aanslagen van 11 september als mensen die "de loop van de geschiedenis veranderden". De aanslagen "verbrijzelden de snode plannen van de Kruisvaarders en hun volgelingen onder de Arabische leiders". Hij somt de namen op van de negentien mannen die de aanslagen van precies een jaar geleden uitvoerden.