AMSTERDAM - De familie van de maandagavond ontvoerde Claudia Melchers doet "tot nader order" geen enkele mededeling over de zaak. Dat heeft een advocaat van de familie woensdagochtend laten weten.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De politie in Amsterdam heeft sinds dinsdagavond negen tips binnengekregen over de ontvoering. De tips volgden op oproepen in de media. De politie wilde woensdag niets zeggen over de inhoud van de tips. De recherche is druk bezig de informatie te onderzoeken.

Opsporing Verzocht

De zaak kreeg onder meer aandacht in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. De politie wilde woensdag niets zeggen over de inhoud van de tips. De recherche is druk bezig de informatie te onderzoeken.

De Amsterdamse politie wil "in het belang van het onderzoek" niet vertellen of er losgeld is geëist en of er contact is geweest met de daders. "De prioriteit ligt bij het vinden van mevrouw Melchers", aldus een woordvoerder. Ook is niet bekend of de politie al een spoor heeft waar zij zich bevindt.

Motief

Het motief achter de ontvoering van de miljonairsdochter is voor ontvoeringsdeskundige Kees Sietsma "nog volkomen onduidelijk". Sietsma gaat er wel van uit dat er inderdaad sprake is van een ontvoering. "Het is op basis van wat we nu weten, niet mogelijk te stellen dat ze ontvoerd is om geld, of dat het een wraakactie is of iets dergelijks." Ook wanneer de ontvoerders geld eisen, is de link met het chemiebedrijf van haar vader nog niet onomstotelijk vastgesteld. "Maar het is wel goed mogelijk dat het geld dan bij haar vader vandaan moet komen".

Sietsma kan niet zeggen of Melchers gezien haar achtergrond beter beveiligd had moeten zijn. "Dan moet ik eerst een risico-analyse van haar situatie maken." Hij wijst erop dat Melchers zelfstandig woonde. "Wellicht wilde ze geen beveiliging".

Ontvoeringszaken

Kees Sietsma verwierf in de jaren tachtig als chef van de Amsterdamse recherche landelijke bekendheid door zijn betrokkenheid bij een aantal geruchtmakende ontvoeringszaken in Nederland, zoals die van Freddy Heineken en Gerrit-Jan Heijn. Na zijn politieloopbaan begon Sietsma een bedrijf dat vermogende mensen adviseerde over hun beveiliging.