AMSTERDAM - De bestuurder van de nieuwe Chinese terreinauto Jiangling Landwind zal een frontale botsing met een snelheid van 64 km per uur niet overleven. Dat valt af te leiden uit een serie crashtests, die de ANWB samen met Europese zusterclubs heeft laten uitvoeren.

De resultaten zijn volgens de ANWB zo slecht dat deze auto niet op de Europese markt moet worden toegelaten. De Landwind is de eerste Chinese SUV die binnenkort in Nederland te koop is.

"In de meer dan 20 jaar dat de ANWB over crashtest publiceert heeft nog nooit een auto zo slecht gescoord als deze. Bij de frontale botsing wordt het compartiment van de bestuurder totaal samengedrukt. Na de botsing zit de testdummy volledig klem tussen dashboard, stuurwiel en autostoel. Het stuurwiel schiet via het hoofd van de bestuurder tegen het dak."

"Bij de zijdelingse botsing, die voor een SUV gemakkelijk te verwerken moet zijn, ontstaan zeer ernstige verwondingen aan het hoofd van de bestuurder. Het hoofd van de bestuurder slaat zo hard tegen de dakstijl dat de gevolgen van de klap dodelijk zijn."

De ANWB heeft tevens video's van de crash op het internet gezet.

De ANWB vindt dat een zo onveilige en vervuilende auto niet in aanmerking zou mogen komen voor een Europese typegoedkeuring. "In de Europese Unie worden veel inspanningen gepleegd om de verkeersveiligheid te verbeteren en het milieu in stand te houden. Een nieuw autotype toelaten met een technisch niveau van meer dan 30 jaar geleden doorkruist die inspanningen."

De bond ziet daarbij ook een hiaat in de Europese regelgeving. "Personenauto's met een maximale toelaatbare massa van meer dan 2500 kg – bij de Landwind is dat 2510 kg - zijn ontheven van een aantal toelatingseisen."

Ook in de rijtests is het oordeel slecht: zeer duidelijke slingerneigingen, gevoelloze besturing, lange remweg, met 11,6 liter super per 100 km een hoog verbruik en een slordige afwerking.

Rechtszaak

De fabrikant van de Landwind, Jiangling Motors, hangt bovendien een rechtszaak boven het hoofd. General Motors zegt dat de Landwind verdacht veel op de Opel Frontera lijkt. De Chinese fabrikant zegt echter niks van de Opel Frontera te hebben overgenomen. GM onderzoekt momenteel of een rechtszaak haalbaar is.

Minister Peijs van Verkeer laat uitzoeken hoe het zit met de Landwind, zei ze in een reactie. Ze benadrukte dat ze de terreinwagens niet aan de grens kan tegenhouden. "Als een Chinese familie met een Landwind vanuit Duitsland de grens over wil, kan ik daar niets aan doen."