MARSEILLE - Het dodental door de zware overstromingen in het zuiden van Frankrijk tot 20 opgelopen. Bovendien worden er twaalf mensen vermist. Dat heeft het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt.

Vooral het departement Gard is zwaar getroffen door het noodweer van het afgelopen weekeinde. In een woning in Aramont (Gard) zijn de lichamen van twee vrouwen gevonden. Daar brak in de nacht van maandag op dinsdag een dijk door.

Later op dinsdag vonden reddingswerkers daar nog eens zeven lichamen nadat het water zich deels had teruggetrokken. Een campingbeheerder en zijn twee dochters uit dit gebied zijn nog vermist. Ook worden mensen vermist uit Collias, Remoulins en Chusclan, aldus de politie.

Premier Raffarin en minister van Binnenlandse Zaken Sarkozy zijn dinsdagochtend naar Zuid-Frankrijk gereisd om het overstroomde gebied te bezoeken. Raffarin stelde 10 miljoen euro aan noodhulp beschikbaar voor de slachtoffers van het noodweer.

ANWB

De ANWB had dinsdagmiddag inmiddels zestig verzoeken om hulp gekregen van Nederlandse toeristen. Zij verblijven voornamelijk op campings in de buurt van Alès in het departement Gard. Volgens een woordvoerder is er niemand gewond geraakt. Het gaat vooral om materiële schade. Zo zijn caravans bijvoorbeeld meegesleurd door het water of tegen bomen gedrukt. Auto's die door het hoogstaande water moesten rijden, raakten beschadigd.

Twee hulpverleners van de ANWB zijn vanuit het steunpunt in Lyon gereisd naar het rampgebied omdat het telefonisch contact met de getroffen toeristen moeizaam verloopt. De reis er naar toe is volgens de woordvoerder nogal problematisch door de slecht begaanbare wegen.