ROTTERDAM - De marechaussee heeft op het militaire oefenterrein de Oirschotse Heide een 29-jarige man uit Oss aangehouden, omdat hij zich mogelijk heeft schuldig gemaakt aan terroristische activiteiten. Bij de doorzoeking van zijn woning in Oss trof de marechaussee een zelfgemaakte bom aan die een dodelijke uitwerking kon hebben, meldde het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) woensdag.

De verdachte wekte vorige week dinsdag op het verboden terrein de achterdocht bij een sergeant van een landmachteenheid die aan het oefenen was. Daarop werd de man gearresteerd.

Woning

In de woning van de 29-jarige man vond de marechaussee een grote hoeveelheid militaire goederen, waaronder een munitiekist met 45 oefengranaten, twee rookgranaten en nog een ander, zwaarder type oefengranaat. Op het balkon lag een geïmproviseerde bom die de verdachte volgens het OM met behulp van een tweede oefengranaat van het zwaardere type had gemaakt.

"Het Explosieven Opruimings Commando (ECD) omschreef het explosief na demontage als een zelfgemaakte fragmentatiebom, waarvan de ontploffing dodelijk kon zijn", laat het landelijk parket weten. "De oefengranaat was met een hoeveelheid spijkers in een grijze PVC pijp gestopt en kon elektrisch met een batterij tot ontploffing worden gebracht." Volgens het landelijk parket heeft de man na zijn aanhouding verklaard dat hij de explosieven deze zomer bij oefenende legereenheden op de Oirschotse Heide had gestolen.

De rechter-commissaris heeft de 29-jarige man uit Oss vrijdag voor veertien dagen in bewaring gesteld vanwege de diefstal van militaire goederen en het bezit van explosieven, beide met een terroristisch oogmerk.