SALVO - De tropische cycloon Ophelia heeft woensdag weer orkaankracht bereikt en stevent af op de kust van North Carolina, die zij naar verwachting woensdagavond zal bereiken. Duizenden mensen op een eilandengroep voor de kust van de Amerikaanse staat hebben hun woningen verlaten.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Ophelia voert al dagenlang een grillige koers langs de Amerikaanse oostkust. Ook de kracht van de tropische depressie varieert van uur tot uur. Momenteel liggen de windsnelheden rond het oog rond de 120 kilometer per uur. Ophelia is daarmee een orkaan in de laagste categorie op de schaal van Saffir-Simpson.

De autoriteiten vrezen vooral de enorme hoeveelheid regen die Ophelia kan veroorzaken. Omdat de storm zich slechts langzaam voortbeweegt, kan op sommige plaatsen meer dan 25 centimeter water vallen. Ook wordt een stormvloed van 2,5 meter boven het normale zeeniveau verwacht.

Voor een gebied met een lengte van bijna 500 kilometer langs de kusten van North Carolina en South Carolina is een orkaanwaarschuwing van kracht. Scholen, havens, veerdiensten en bruggen zijn gesloten. Op de Outer Banks, een eilandengroep die bij North Carolina hoort, moeten 20.000 mensen verplicht worden geëvacueerd.

Onder vuur

De federale regering, zwaar onder vuur vanwege de falende hulpverlening na de orkaan Katrina die de kusten van Louisiana, Mississippi en Alabama geselde, heeft uit voorzorg een admiraal van de kustwacht naar het bedreigde gebied gestuurd. Hij moet de evacuaties en eventueel de eerste noodhulp coördineren.