BAGDAD - Bij een nieuwe zelfmoordaanslag in Bagdad zijn woensdag zeker elf mensen om het leven gekomen en veertien gewonden gevallen. De dader blies zich in zijn met explosieven geladen auto op bij een tankstation. Daar stond een rij wachtenden die hun gasflessen wilden vullen, meldde de Iraakse politie.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Eerder op de dag kwamen meer dan 120 mensen om het leven door aanslagen in Bagdad. Door de golf van geweld vielen in totaal bijna tweehonderd gewonden, meldde de Iraakse politie. De bloedigste aanslag was in het overwegend sjiitische stadsdeel Kadhimiya, boven het centrum. Zeker 113 mensen kwamen om toen een zelfmoordterrorist zijn auto temidden van een groep bouwvakkers liet exploderen. Zeker 162 mensen raakten gewond.

De dagloners hadden zich op een plein verzameld om zich aan te bieden voor werk. Volgens ooggetuigen reed de auto in hun richting en schreeuwde de chauffeur dat hij mensen wilde inhuren voor een klus. Hij bracht de zware explosieven tot ontploffing toen de werklui zich rond de auto verdrongen.

Chaos

Na de ontploffing ontstond een enorme chaos. Een grote menigte verzamelde zich op de plek waar talloze uiteengereten lijken en tientallen uitgebrande autowrakken lagen. Het plein is vlakbij de moskee en de brug waar op 31 augustus bijna duizend sjiitische gelovigen om het leven kwamen nadat paniek was uitgebroken. Dat gebeurde na vermoedelijk opzettelijk verspreide geruchten over een aanslag.

Enkele uren na de aanslag in Kadhimiya blies een zelfmoordterrorist zich met zijn auto op in een drukke buurt in de eveneens sjiitische wijk Shula, in het noordwesten van Bagdad. Daarbij kwamen zeker vier mensen om het leven en vielen 22 gewonden.

Daarna waren er nog twee zelfmoordaanslagen op een Amerikaans en Iraaks militair konvooi in respectievelijk het oosten en het westen van Bagdad. Zeker drie Iraakse militairen kwamen om het leven en drie Iraakse en twee Amerikaanse militairen raakten gewond, meldde de politie. De aanslagen zijn vermoedelijk het werk van soennitische opstandelingen.

Executeren

In Taji, iets ten noorden van Bagdad, schoten opstandelingen eerder zeker zeventien burgers dood, aldus de politie. De daders, die Iraakse militaire uniformen droegen, hadden hun slachtoffers in de nacht uit hun huizen gesleurd, om die vervolgens op straat de executeren. De slachtoffers waren geblinddoekt en hun handen waren achter hun rug vastgebonden voordat ze werden doodgeschoten. De daders hebben het dorp vervolgens geplunderd.

Ondertussen heeft het Amerikaanse leger melding gemaakt van wreedheden die zijn begaan door opstandelingen in Tal Afar in het noorden van Irak. Iraakse en Amerikaanse militairen voerden daar afgelopen weken een zwaar offensief.

Dode baby

Volgens een Amerikaanse kolonel is in de stad onder meer een dode baby aangetroffen die was doodgeschoten en vervolgens was volgestopt met explosieven zodat de ouders ook omkwamen toen ze zich over het lijkje ontfermden. Ook zouden inwoners van de stad zijn onthoofd.