AMSTERDAM - De PvdA -leden kunnen binnenkort kiezen uit zeker drie kandidaten voor de opvolging van vertrekkend partijvoorzitter Ruud Koole. Begin deze week leek het er nog even op dat de Amsterdamse stadsdeelvoorzitter Annemarie Hoogland (32) de enige kandidaat was. Dinsdag meldden zich echter twee andere kandidaten.

Annemarie Goedmakers (57) en Michiel van Hulten (36), beide oud-europarlementariërs.

Goedmakers was europarlementariër tussen 1989 en 1994. Daarnaast was ze eerder al actief in het partijbestuur van de PvdA en in de Provinciale Staten van Noord-Holland. Een van de belangrijkste doelen die ze zichzelf stelt is als partijvoorzitter meer mensen aan de partij te binden en de huidige leden actiever erbij te betrekken.

Van Hulten maakte in het radioprogramma Met het oog op morgen bekend dat hij partijvoorzitter wil worden. Van Hulten zat van 1999 tot 2004 voor de PvdA in het europarlement, waar hij zich onder meer inzette voor hervormingen binne het Europese Parlement. Momenteel is hij vice-voorzitter van Policy Network, een in Londen gevestigde denktank die in 2000 werd opgericht als secretariaat van de jaarlijkse rondetafelconferentie van centrum-linkse regeringsleiders als Bill Clinton, Tony Blair en Wim Kok.

De sluiting van de kandidaatstelling voor het PvdA-partijvoorzitterschap is 19 september. ANP: Van Hulten en Goedmakers kandidaat-voorzitters PvdA