GRONINGEN - Het Groningse bedrijf IQ Corporation heeft een geneesmiddel ontwikkeld tegen miltvuur. Het hoopt het over tweeënhalf jaar op de markt te kunnen brengen.
IQ Corporation

Miltvuur is een voor mensen zeldzame aandoening, die wordt veroorzaakt door een bacterie. Die komt in de natuur voor, maar kan ook moedwillig worden verspreid. Verleden najaar overleden in de Verenigde Staten vijf mensen nadat zij brieven met besmet poeder hadden ontvangen.

Het nieuwe medicijn wordt gemaakt op basis van menselijke antistoffen. De werkzaamheid ervan is aangetoond in laboratoriumproeven, aldus R. Lageveen, algemeen directeur van het bedrijf. IQ Corporation spreekt van een doorbraak in het onderzoek naar een nieuw geneesmiddel, waarmee het bedrijf drie jaar geleden is begonnen. Er volgen nog testen met proefdieren, maar het is volgens Lageveen "een redelijke schatting" dat het middel begin op de markt kan worden gebracht.

IQ Corporation heeft bij de ontwikkeling samengewerkt met defensiekringen in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. De resultaten van het onderzoek worden woensdag in Groot-Brittannië gepresenteerd.

Miltvuur kan al worden behandeld met antibiotica. Die bestrijden wel de bacteriële infectie, maar neutraliseren niet de giftige stoffen die erdoor worden geproduceerd. Het nieuwe middel doet dat wel.