SRINAGAR - Een minister uit de regionale regering van het Indiase deel van Kashmir is woensdag om het leven gekomen door een aanslag. Volgens de politie reed de auto van minister voor Parlementaire Zaken Mushtaq Ahmad Lone in een hinderlaag van moslimrebellen. Onder de auto ontplofte een landmijn, terwijl gewapende mannen de inzittenden beschoten. De bewindsman was op weg naar een verkiezingsbijeenkomst.

De moord gebeurde vijf dagen voor de eerste ronde van de verkiezingen voor het parlement van Kashmir. Moslimrebellen die een eind willen maken aan de Indiase heerschappij over Kashmir, hebben gezworen dat zij iedereen die deelneemt aan de verkiezingen te zullen vermoorden. De rebellen noemen de verkiezingen die vanaf 16 september worden gehouden schijnverkiezingen.

De afgelopen drie maanden hebben de moslimrebellen naar eigen zeggen ongeveer 25 leden van de Nationale Conferentie (de pro-India partij die aan de macht is in Indiaas Kashmir) gedood, onder wie enkele kandidaten.

Militante moslims willen dat het overwegend islamitische Kashmir volledig onafhankelijk wordt van het hindoeïstische India. De Indiase regering beticht Pakistan, dat al zo'n vijftig jaar ook aanspraak maakt op de deelstaat, van steun aan de opstandelingen. Het land zou militante moslims naar het Indiase deel sturen om de verkiezingen te helpen verstoren. Volgens Pakistan heeft New Delhi die georganiseerd als poging om de overheersing door India legitiem te maken.