AMSTERDAM - Jongeren moeten op jongere leeftijd seksuele voorlichting krijgen op school. Dat is een van de conclusies die Soa Aids Nederland en de Rutgers Nisso Groep dinsdag trokken uit een groot onderzoek naar het seksueel gedrag van jongeren tussen 12 en 25 jaar. Eerder bleek dat schoolgaande jongeren seksueel actiever zijn geworden.

De school blijkt de belangrijkste en meest gewaardeerde informatiebron over seksualiteit. Meer dan 90 procent van de jongens en meisjes heeft op school minstens enige informatie over seks gehad. En hoewel seksueel het meest actief blijken laagopgeleide jongeren blijken nog lang niet alles te weten over HIV, aids en voortplanting. Het onderzoek toont aan dat ook een belangrijke bijdrage (affectie, steun en hulp) is weggelegd voor de ouders.

Condoom

Van de 12- tot 14-jarigen heeft 7 procent ervaring met geslachtsgemeenschap. Op deze leeftijd beschermen ze zich minder goed tegen ziektes en zwangerschap. Bovendien blijkt dat jongeren die bij de eerste keer een condoom gebruiken, geneigd zijn dat later ook te doen.

Gezondheid

De onderzoekers stellen dat het over het algemeen goed is gesteld met de seksuele gezondheid van Nederlandse jongeren. Het gebruik van condooms en anticonceptiemiddelen is toegenomen.

Marokkaanse jongens

Specifieke groepen vragen om aandacht, staat in het onderzoek 'Seks onder je 25e'. Marokkaanse jongens bijvoorbeeld hebben vaker dan ander jongens wel eens iemand gedwongen tot seks. Ongewenste zwangerschappen komen relatief meer voor bij Surinaamse, Antilliaanse en laagopgeleide meisjes.

Van de meisjes is 18 procent wel eens gedwongen iets te doen of toe te staan tijdens de seks. Een kwart van hen komt regelmatig niet klaar tijdens het vrijen, tegenover een veel kleinere minderheid van de jongens (1 op 25).

Christelijk

Streng-christelijke jeugd doet minder aan seks, maar onderneemt ook minder om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Homoseksualiteit blijkt onder de hele groep jongeren nog verre van geaccepteerd. Meer dan de helft van de jongens noemt homoseksualiteit "vies".