LOS ANGELES - In grote delen van de Amerikaanse metropool Los Angeles is maandag de stroom uitgevallen. Volgens de website van The Los Angeles Times zijn er storingen in de stroomvoorziening in het centrum, Koreatown, North Hollywood, Burbank en in de San Fernando-vallei. In sommige stadsdelen was erna enkele uren weer stroom.

De oorzaak is niet bekend. Het vermoeden bestaat dat er een hoofdleiding beschadigd is geraakt. Overmatig stroomgebruik, bijvoorbeeld door de hitte, lijkt geen oorzaak, omdat het volgens Amerikaanse media geen extreme hete dag is in Los Angeles.

In 2001 kampte Californië, de staat waarin Los Angeles ligt, met een enorme energiecrisis door een gebrek aan productiecapacitieit na een periode van privatisering van stroombedrijven.

Verkeerschaos

Op verscheidene plekken ontstond maandag een verkeerschaos omdat verkeerslichten uitvielen. Ook het hoofdkwartier van de politie werd getroffen. De internationale luchthaven heeft wel elektriciteit. Volgens de nieuwszender CNN zitten veel mensen vast in liften in wolkenkrabbers.

Een woordvoerster van de politie zei dat de autoriteiten niet uitgaan van een terroristische daad. De stroomuitval kwam wel een dag nadat een vermeend lid van al-Qaeda via de omroep ABC had gedreigd met aanslagen op onder meer Los Angeles en het Australische Melbourne.