AMSTERDAM - De ouders van de in 2000 vermoorde Nienke Kleiss bereiden gerechtelijke stappen voor tegen het Openbaar Ministerie (OM). Ze vinden dat ze te weinig steun hebben gekregen van politie, justitie en slachtofferhulp. Dat meldt dagblad Trouw dinsdag. Vorige week onthulde het televisieprogramma Netwerk dat justitie ontlastend bewijsmateriaal heeft achtergehouden in het proces tegen de onterecht veroordeelde Kees B.

De Vlaardinger B. zat vier jaar vast voor de moord op het 10-jarige meisje en de poging tot doodslag op haar destijds 11-jarige vriendje Maikel in het Schiedamse Beatrixpark. Onderzoek van gevonden dna-materiaal wees in de richting van de Rotterdammer Wik H. De strafzaak werd heropend nadat H. de moord op Nienke en de zware mishandeling van de 11-jarige Maikel bekende. De Rotterdammer werd veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf en tbs, B. werd vrijgelaten.

De moeder van het meisje, Yolande Kleiss, zegt tijdens het eerste proces van B. 'uitstekend' te zijn begeleid. "Er was altijd ruimte om ons uitgebreid uitleg te geven." Tijdens het tweede proces vorig jaar zou de ouders de toegang tot de rechtszaal zijn ontzegd. Ze zouden op hun vingers zijn getikt 'omdat we moeilijk deden'. Met hun advocaat bespreken ze de mogelijkheid het OM voor hun leed te kunnen aanklagen.

Yolande Kleiss heeft ook kritiek op de media die de zaak zouden opblazen. Ze had liever gezien dat Netwerk haar van tevoren had gewaarschuwd. "Ik heb nu al drie keer gedacht dat ik de draad van het leven weer kon oppakken en nu word ik weer geleefd. Dat duurt minstens een jaar om weer bovenop te komen."