WAALWIJK - Ambtenaren van de gemeente Waalwijk (Noord-Brabant) die betrapt worden op roken in het gemeentehuis krijgen in de toekomst een boete van 10 euro. Met dit voorstel willen burgemeester en wethouders een einde maken aan het roken van het personeel.

Waalwijk is tweemaal door de Keuringsdienst van Waren op de vingers getikt omdat het rookverbod niet werd gehandhaafd. De ondernemingsraad moet nog akkoord gaan met de regeling.

Overtreders van het rookverbod dienen betrapt te worden door minimaal twee collega's. De boete wordt ingehouden op het salaris van de overtreder en gaat in een pot waaruit het jaarlijkse personeelsfeest wordt betaald. Er werken ruim driehonderd mensen bij de gemeente.

Een woordvoerder van de Stichting Rokersbelangen noemt de maatregel buiten proporties: "Door zo te straffen, creëer je naar mijn idee een heel nare sfeer in een werkomgeving." Volgens de zegsman is het een heel onvriendelijk systeem. "Vraag aan je collega of hij of zij last heeft van jouw roken. Los het samen op", aldus de woordvoerder.