BOGOTA- Een gehandicapte man in een rolstoel en zijn zoon hebben maandag een tweemotorig Colombiaans vliegtuig gekaapt met twintig passagiers en vijf bemanningsleden aan boord. Na de landing op een militaire luchthaven in de hoofdstad Bogota werden na gesprekken met twee onderhandelaars alle gijzelaars vrijgelaten.

De twee kapers, die handgranaten zouden hebben, waren volgens Colombiaanse media even voor middernacht Nederlandse tijd nog in het toestel. De gehandicapte man eist financiële tegemoetkoming van de staat omdat hij als gevolg van een politiekogel in 1991 in een rolstoel belandde, zo verklaarden functionarissen op de luchthaven.

Het vliegtuig van de maatschappij Aires werd door het tweetal overmeesterd toen het onderweg was van de zuidelijke stad Florencia naar de hoofdstad Bogota.

Gesprek

Het vliegtuig landde daar rond 20.00 uur op een militaire luchthaven. De kapers zouden een gesprek hebben gevraagd met onder anderen een vertegenwoordiger van een mensenrechtenorganisatie.

Colombia is al vele jaren in de greep van een burgeroorlog tussen linkse rebellen, rechtse paramilitairen en het regeringsleger.

Onder de gijzelaars zou een Colombiaanse parlementariër zijn. De twee kapers zijn naar verluidt twee ex-leden van een paramilitaire militie.