OSLO - De centrumlinkse oppositie in Noorwegen lijkt te gaan zegevieren in de maandag gehouden parlementsverkiezingen. Na telling van meer dan de helft van de stemmen lijkt er voor de roodgroene alliantie mogelijk zelfs een absolute meerderheid weggelegd.

Kort na sluiting van de stemlokalen voorspelden Noorse media op basis van exit polls een krappe zege van de oppositie, maar na telling van bijna een op de vijf stemmen waren de rollen toch omgekeerd ten gunste van de regeringscoalitie.

Spannende strijd

Opiniepeilingen gaven eerder al aan dat de stembusgang zou uitmonden in een spannende strijd tussen de coalitie van minister-president Kjell Magne Bondevik en de linkse oppositie onder leiding van oud-premier Jens Stoltenberg.

In totaal waren 3,4 miljoen Noren stemgerechtigd. Het parlement, Stortinget, telt 169 zetels. Daarvan zou de rood-groene alliantie, onder aanvoering van Stoltenberg, er 89 hebben binnengesleept. Bondevik en zijn bondgenoten zou uitkomen op 80.

In de laatste peilingen voor de verkiezingen stonden Bondiviks coalitie en de rechts-populistische Vooruitgangspartij - waarop de huidige minderheidsregering voor steun is aangewezen - op winst. In de weken ervoor leek juist weer de linkse oppositie van sociaal-democraten en groenen op een meerderheid af te stevenen.