NEW ORLEANS - De Amerikaanse president Bush heeft maandag ontkend dat zijn regering te traag reageerde op de orkaan Katrina omdat de meeste slachtoffers Afro-Amerikanen waren. De bewering dat er te weinig militairen waren om te helpen als gevolg van de oorlog in Irak, omschreef hij als "belachelijk". Bush bezocht maandag voor het eerst de zwaar getroffen stad in het zuiden van Louisiana.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Mijn houding is deze: de storm discrimineerde niet en dat gebeurt ook niet bij de herstelwerkzaamheden. Toen de helikopters van de Kustwacht die mensen van de daken haalden, keken zij niet naar de huidskleur. Zij wilden slechts mensen redden", zei Bush die verder verklaarde dat de Amerikanen "genoeg troepen" hebben om oorlog te voeren in Irak en om de getroffen staten in het zuiden van het land te helpen.

Sommige leiders van de Afro-Amerikaanse gemeenschap beschuldigen de regering ervan langzaam te hebben gereageerd omdat de meeste slachtoffers arm en zwart waren. De steun voor de president onder het volk is sinds zijn aantreden nog niet zo laag geweest.

Bush zei na een rit door de stad dat "we nog veel werk te doen hebben, nog heel veel werk". Burgemeester Nagin van New Orleans en gouverneur Blanco van Louisiana vergezelden hem.

Ontslag

De Amerikaanse onderminister Michael Brown neemt ontslag als directeur van het federale agentschap voor rampenbestrijding FEMA. Directe aanleiding is de niet aflatende kritiek het zwakke optreden van de FEMA in de eerste dagen na orkaan Katrina.

De baas van Brown, minister Chertoff van Binnenlandse Veiligheid, haalde Brown afgelopen vrijdag al weg uit het rampgebied. De FEMA-baas coördineerde daar de hulpverlening vanuit Baton Rouge (Louisiana). Chertoff zei toen dat Brown zijn baan behield en zich in Washington met andere zaken zou gaan bezighouden. Het was toen al duidelijk dat Brown zijn conclusies zou trekken uit deze motie van wantrouwen.

Gebrek aan ervaring

Brown werd onder meer bekritiseerd wegens zijn gebrek aan ervaring in rampenbestrijding. Parlementariërs, politiek commentatoren en Amerikaanse dagbladen hadden al om zijn aftreden gevraagd.

Brown, formeel een onderminister op het ministerie van Binnenlandse Veiligheid, erkende vier dagen nadat Katrina had toegeslagen, dat hij tot dat moment niets wist van de embarmelijke omstandigheden van de vele duizenden vluchtelingen die bijeen waren in het stadion van New Orleans. Hij zei toen ook verbaasd te zijn dat hij niets wist van het feit dat duizenden mensen kennelijk niet in staat waren geweest tijdig de stad aan de Mississippi te verlaten.

Steun

Hij genoot evenwel toen voluit de steun van president Bush, die ruim een week geleden nog zei dat "Brownie fantastisch werk had afgeleverd". Ook vrijdag wilde Bush niet weten van een ontslag van de FEMA-baas.