LONDEN - Twee vrouwen zijn woensdag naar de rechter gestapt om te voorkomen dat hun ex-partners hun ingevroren embryo's laten vernietigen. De vrouwen willen de embryo's uitdragen, maar hun vroegere levensgezellen hebben hun toestemming voor die procedure ingetrokken.

Volgens de huidige wet moeten beide echtelieden toestemming geven voor een reageerbuisbevruchting (ivf). Geeft een van de twee die goedkeuring niet, dan moeten de embryo's worden vernietigd. De vrouwen stellen, volgens de Britse omroep BBC, dat de vruchtbaarheidsbehandeling eigenlijk al gaande is en dat de mannen nu het recht niet meer hebben die te staken.

Beide vrouwen hebben eicellen laten bevruchten tot embryo's en moesten daarna wegens ziekte hun eierstokken laten verwijderen. Zij verbraken daarna ook hun relatie. Natalie Evans uit Trowbridge en Lorraine Hadley uit Stafford noemen ivf de enige manier om ooit nog zwanger te worden.

Volgens professor John Harris van de universiteit van Manchester kan de rechtszaak grote gevolgen hebben voor de wetten die nu vruchtbaarheidsbehandelingen regelen. "Tot nu toe ging het steeds zo dat er tijdens elke fase van de behandeling voortdurend toestemming van beide partners nodig is. Als de vrouwen de zaak winnen, dan zal de rol van de man in het geheel eindigen op het moment dat het eitje is bevrucht."