ZAANDAM - Burgemeester H. Meijdam van de gemeente Zaandstad stapt op. Dat heeft hij maandag bekendgemaakt. Hij besloot weg te gaan na publicaties over het vertrek van gemeentesecretaris M. Overmars, met wie hij een relatie heeft. Afgelopen weekeinde lekten notulen uit over de regeling van Overmars waarin werd gesproken over een vertrekpremie van maximaal 200.000 euro.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De gemeentesecretaris nam ontslag nadat uitlekte dat zij een relatie heeft met de burgemeester. Haar geliefde volgt haar nu. Zijn burgemeesterschap in Zaanstad was van korte duur, want hij zat pas sinds januari in de gemeente. Overigens is zijn vertrek vrijwillig, van de wethouders mocht hij aanblijven.

Geloofwaardigheid

"Op het moment dat er over je gekletst wordt, tast dat je gezag aan", lichtte hij toe. "Ik heb niks fout gedaan. Mijn geloofwaardigheid is niet in het geding, maar het gaat hier niet alleen om de feiten maar ook over de beleving van de feiten."

Loco-burgemeester J. Schouten zei het vertrek van Meijdam te betreuren. "We verliezen een goede burgemeester. Het is uitermate teleurstellend dat een partij uit de gemeenteraad met de notulen naar een krant gaat." Zij doelde daarmee op raadslid L. Bertholet van de partij Zaanstad Transparant, die notulen van een vertrouwelijke bespreking liet uitlekken. "Als wij op zo'n manier met elkaar omgaan, komen we nooit een steek verder."

Beschadigd

Meijdam en Overmars zijn volgens Schouten persoonlijk zo beschadigd dat ze niet meer normaal door de stad kunnen lopen. Zij wilde verder niks zeggen over de vertrekregeling. "Zaken die de persoonlijke levenssfeer treffen, daar hoeven wij geen mededelingen over te doen."

Uitgegleden

Meijdam toonde zich aangeslagen over de affaire. "Ik heb leukere dagen gekend", zei hij. "Ik heb altijd politiek bedreven op de rand van de afgrond, dan weet je dat er een bananenschil op de grond ligt en daar ben ik nu over uitgegleden."

Meijdam zat pas sinds januari op de burgemeestersstoel in Zaanstad. Daarvoor zat hij voor de VVD bij de Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.