NEW ORLEANS - Een uitgebreid rampenplan voor New Orleans voorspelde in details wat de stad te wachten stond als een krachtige orkaan over New Orleans zou razen. Al voordat de orkaan Katrina twee weken geleden aan land ging, konden de autoriteiten weten dat ze "duizenden slachtoffers" en "drijvende lijkkisten" konden verwachten als de dijken zouden breken.

De Amerikaanse nieuwszender ABC publiceerde maandag uit het rampenplan, waaruit blijkt dat alle autoriteiten wisten van de vernietiging die een orkaan als Katrina kon aanrichten. Katrina had een kracht van 3 op de schaal van Saffir-Simpson toen ze aan land kwam.

Volgens ABC is het rampenplan in januari verstuurd naar het federale Amerikaanse agentschap voor rampenbestrijding (FEMA) en de staat Louisiana. Het plan is opgesteld na een rampenoefening in juli vorig jaar. Daarbij bleek dat als een orkaan met windsnelheden van 180 kilometer per uur bij de stad aan land zou gaan, het water van Lake Pontchartrain over de dijken zou stromen en de stad onder water zou komen te staan.