UTRECHT - De politie waarschuwt opnieuw voor de Utrechtse serieverkrachter. Niet omdat de sinds 1995 gezochte man weer heeft toegeslagen, maar omdat steeds meer vrouwen zich weer alleen in het gebied begeven waar hij actief was.

Ook de vroeger invallende duisternis en de vele nieuwe studenten zijn voor de politie aanleiding om in de Utrechtse universiteitswijk De Uithof flyers met een waarschuwing en tips te verspreiden. Een andere belangrijke reden is het feit dat de serieverkrachter veelal in het najaar toesloeg.

In de flyer raadt de politie vrouwen aan bij voorkeur niet alleen door het gebied te fietsen. Doen ze dat toch, dan geldt het advies om een route te kiezen via de goed verlichte doorgaande wegen, alert te zijn en de mobiele telefoon bij de hand te houden.

De politie houdt de Utrechtse serieverkrachter verantwoordelijk voor zeven verkrachtingen en dertien pogingen daartoe in het groene gebied tussen Utrecht, Bunnik en De Bilt. De meeste daarvan pleegde hij in de jaren 1995 en 1996. Vorig najaar sloeg hij opnieuw twee keer toe. Dat was enkele maanden nadat het onderzoek in de zaak was stilgelegd.

De politie heeft aan de hand van dna-materiaal vastgesteld dat het steeds om dezelfde man ging. Het onderzoek naar de serieverkrachter is het grootste dat ooit in de politieregio Utrecht gehouden is. Er zijn nog steeds dertig politiemensen met de zaak bezig.