DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag heeft maandag de 22-jarige Hagenaar X.A. tot negen jaar celstraf veroordeeld voor het doden van zijn pasgeboren kindje. "Verdachte en zijn vriendin hebben hun pasgeboren kind op gruwelijke wijze van het leven beroofd", schrijft het hof in zijn vonnis.

De Hagenaar en zijn vriendin, de moeder van de baby, doodden het kind net na de geboorte. A. verklaarde dat ze in paniek raakten toen het kindje levend geboren werd. Ze dachten dat het in de buik al was overleden.

De straf van het hof is twee jaar langer dan die van de rechtbank vorig jaar. De rechtbank veroordeelde de vriendin tot drie jaar cel en tbs. Zij ging niet in hoger beroep.

Plastic tas

De verdachten deden de dode baby in een plastic tas die ze vervolgens in het water aan de Bierkade in Den Haag gooiden. Het lijkje werd een half jaar later gevonden, door een man die de grachten in de stad schoonmaakt.

Het gerechtshof rekent het A. zwaar aan dat hij zich het recht heeft toegeëigend het kind van het leven te beroven, "kennelijk omdat hij zijn gebruikelijke leefwijze wilde handhaven en het gezinsleven met een klein kind hem daarin zou belemmeren", aldus de rechters.