NEW YORK/WASHINGTON - Talrijke Amerikanen hebben woensdagmorgen met een minuut stilte herdacht dat het noordoosten van land vorig jaar werd getroffen door een serie terroristische aanslagen.

Op een van de plaatsen waar een gekaapt passagiersvliegtuig neerkwam, het ministerie van Defensie, waren president Bush en defensieminister Rumsfeld de eregasten bij de herdenking. Een enorme vlag werd ontvouwd over de kant van het bouwwerk die vorig werd verwoest. Er kwamen toen in het Pentagon 189 mensen om het leven.

Zelfmoordkapers

Op de plaats waar de zelfmoordkapers met vliegtuigen twee torenflats in New York verwoestten, lazen de voormalige burgemeester van de stad, Rudolph Giuliani, de minister van Buitenlandse zaken Colin Powell en senator Hillary Clinton de namen van de ruim 2801 doden die er vielen.

De twee vliegtuigen vlogen in de twee 411 meter hoge torens van het Wereldhandelscentrum. De eerste om veertien minuten voor negen in de ochtend.

De herdenkingen gingen gepaard met uitzonderlijke veiligheidsmaatregelen uit angst voor nieuwe aanslagen van extremisten die verbitterd zijn over de Amerikaanse politiek met name in het Midden-Oosten. Speciale mobiele luchtafweer is rond Washington neergezet, voor het eerst sinds de Cubacrisis van veertig jaar geleden.

Pennsylvania

Het vierde toestel dat een jaar geleden werd gekaapt, stortte neer in Pennsylvania. Het had 44 inzittenden aan boord en stortte neer nadat passagiers kennelijk hadden gepoogd de vier kapers te overmeesteren. De kapers beoogden waarschijnlijk een overheidsgebouw in Washington te treffen. Bush zal laat op woensdag bij de plaats waar het toestel neerkwam in Shanksville een krans leggen en tevens de plaats waar het Wereldhandelscentrum in New York stond bezoeken. Vanuit New York spreekt de president de natie toe.

In grote delen van de wereld hebben mensen woensdag stilgestaan bij de aanslagen in de VS. Tijdens talloze diensten en plechtigheden, veelal in Amerikaanse ambassades, zijn de circa 3000 doden herdacht.

Ceremonies

In Australië, Nieuw-Zeeland en Azië kwam de zon op 11 september het eerst op en volgden de eerste ceremonies. Duizenden Amerikaanse bedrijven gingen woensdag later open en hielden enkele minuten stilte. Het makelaarskantoor Cantor Fitzgerald sloot de hele dag de deuren. Het bedrijf verloor 658 van zijn 970 personeelsleden bij de aanslag op het World Trade Center.

Paus

Voor duizenden gelovigen in Rome veroordeelde paus Johannes Paulus II elke vorm van terreur. In Londen was de officiële herdenking in St Paul's Cathedral, met premier Blair. Boven de zwaarbeveiligde Britse hoofdstad gold tijdens de dienst een vliegverbod. Bij de aanslagen in de VS kwamen 67 Britten om.

/NIEUWSVS herdenken aanslagen