KISSUFIM - Het Israëlische leger heeft maandagochtend de belangrijkste grensovergang met de Gazastrook, bij Kissufim, gesloten. De legerradio meldde dat de laatste Israëlische militairen het gebied hebben verlaten. Daarmee is definitief een einde gekomen aan 38 jaar bezetting van het Palestijnse territorium door de Israëli's.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De commandant van het Israëlische leger in de Gazastrook, generaal Avi Kochavi, was de laatste die de metalen hekken van de grenspost passeerde voor die werden gesloten. "De missie is voltooid, een tijdperk is ten einde", zei hij. De generaal voegde daaraan toe dat de Palestijnen voortaan zelf verantwoordelijk zijn voor wat er in de Gazastrook gebeurt.

Versperringen

Bulldozers hebben provisorisch versperringen opgeworpen om de toegangsweg naar de grensovergang af te sluiten. In een korte ceremonie deden twee soldaten de poort op slot. Daarna werd de Israëlische vlag die was meegenomen van het voormalige militaire hoofdkwartier in de Gazastrook, gehesen aan de Israëlische zijde van de grens.

De terugtrekking van de laatste Israëlische militairen begon zondagavond laat. Tanks en pantserwagens reden in een lange colonne naar de grens. Het laatste voertuig passeerde de afscheiding even na zonsopgang. De 21 nederzettingen in de Gazastrook werden vorige maand ontruimd.