OSLO - Noorwegen kiest maandag een nieuw parlement. Opiniepeilingen geven aan dat de stembusgang een nek-aan-nekrace zal worden tussen de centrumrechtse coalitie van minister-president Kjell Magne Bondevik en de linkse oppositie onder leiding van oud-premier Jens Stoltenberg. De kans bestaat dat geen van beide allianties een absolute meerderheid behaalt.

De meeste stembureaus zijn om 09.00 uur geopend. Ze sluiten om 18.00 uur. Om praktische redenen konden de inwoners van sommige kiesdistricten echter zondag al naar de stembus. In totaal zijn 3,4 miljoen Noren stemgerechtigd. Het parlement, Stortinget, telt 169 zetels. De christendemocraat Bondevik bracht ook al zondag zijn stem uit.

In de laatste peilingen voor de verkiezingen stonden zijn centrumrechtse regeringscoalitie en de rechts-populistische Vooruitgangspartij - waarop de huidige minderheidsregering voor steun is aangewezen - op winst. In de weken ervoor leek juist de linkse oppositie van sociaal-democraten en groenen op een meerderheid af te stevenen.