RIJSWIJK - De Open Monumentendag heeft in het weekend de belangstelling van 900.000 bezoekers getrokken. Dit is gelijk aan het aantal bezoekers van vorig jaar. Een woordvoerster van de organisatie sprak zondag van een "heel geslaagd weekend".

Dit jaar stond het evenement in het teken van 'religieus erfgoed'. "Het thema is erg goed bevallen. Er was veel interesse in andere religies", aldus de woordvoerster. Zo werd de Mevlana-moskee in Rotterdam, verschillende synagogen in Nederland en de vrijmetselaarsloge in Amsterdam druk bezocht.

Religie

Nederland telt bijna 4000 religieuze rijksmomumenten. Hiervan is het grootste aandeel kerken. Er was speciale aandacht voor allerlei gebouwen die een band hebben met religie. Zo openden naast synagogen en moskeeën ook pastorieën, tempels, weeshuizen, hofjes, vrijmetselaarsloges, bierbrouwerijen en gasthuizen hun deuren.

Ook werd stilgestaan bij de bedreiging van kerkgebouwen en kloosters en bij de herbestemming van kerken als congrescentrum, woning, hotel of casino.

Monumenten in Utrecht, net als in Den Bosch, trokken 10.000 bezoekers, in Amsterdam hebben 22.000 mensen een monument bezocht. In Delft gingen zeker 20.000 mensen naar de open dag. Leiden trok dit jaar een recordaantal bezoekers van 30.000.

Feest

Volgend jaar is het de twintigste keer dat de Open Monumentendag wordt georganiseerd. Het thema is dan 'Feest'.