WENEN/LINZ - De omstreden Oostenrijkse politicus Jörg Haider wordt weer partijvoorzitter van de rechts-liberale Freiheitliche Partei (FPÖ). Dat maakte de nieuwe partijleider woensdag bekend na een vergadering van het FPÖ-bestuur in Linz. Haider heeft 'zijn' FPÖ weer terug, maar de demissionaire minister van Sociale Zaken, Herbert Haupt, wordt lijsttrekker bij de komende algemene verkiezingen. Volgens het dagblad Der Standard is deze oplossing gekozen om de twee ruziënde vleugels van de partij tevreden te stellen.

Op een partijcongres in Oberwart moet over een week de nieuwe taakverdeling worden bevestigd. Haupt zei in Linz na de verkiezingen weer te streven naar regeringsdeelname. Hij geldt als een vertrouweling van zowel Haider als de demissionaire bondskanselier Schüssel van de conservatieve ÖVP.

Haider geen lijsttrekker

De 52-jarige Haider verklaarde niet beschikbaar te zijn geweest voor het lijsttrekkerschap omdat hij beloofd heeft zijn ambtstermijn als premier van de deelstaat Karinthië tot 2004 uit te dienen. "En ik ben gewend mijn beloftes na te komen", aldus Haider. Hij noemde Haupt een uistekende kandidaat.

De minister-president van Karinthië werd ruim twee jaar geleden wegens zijn radicale en boude beweringen formeel opzijgezet bij de vorming van een coalitieregering. Haider maakte van de FPÖ de tweede partij van het land, maar kreeg een storm van kritiek over zich heen van vooral sociaal-democraten in heel Europa.

Om de regeringsvorming van de FPÖ en de conservatieve christen-democraten van de Volkspartei (ÖVP) te vergemakkelijken, ging Haider 'buiten beeld' in Karinthië aan de slag als 'Landeshauptmann'. Zijn vertrouwelinge Susanne Riess-Passer werd in 2000 partijleidster en vice-kanselier in het nieuwe kabinet van bondskanselier Schüssel.

Dat viel zondag uiteen, vooral door toedoen van Haider en diens aanhangers binnen de partij. Ze verdachten de FPÖ-ministers ervan te veel naar de pijpen van de ÖVP te dansen en ze waren razend over uitstel van beloofde belastingverlagingen. Riess-Passer en haar medestanders namen de kritiek van Haiders rechtervleugel niet en legden hun functies, ook die in de regering, neer.

"Bedrijfsongeval"

Haider omschreef woensdag de crisis binnen zijn partij als een "klein bedrijfsongeval". De situatie is nu opgelost en "we gaan er nu weer op volle kracht tegenaan", aldus de partijleider. De interne strijd heeft de partij echter veel aanhang gekost. Volgens de laatste opiniepeiling zou de FPÖ nog slechts 17 procent van het electoraat achter zich hebben. Dat is 10 procent minder dan in 1999. Een enorme meerderheid van de ondervraagden (80 procent) is tegen een voortzetting van de huidige coalitie van ÖVP en FPÖ. De vervroegde verkiezingen in Oostenrijk zijn op 24 november.