WASHINGTON/NEW YORK - In de Verenigde Staten is zondag voor de vierde maal herdacht dat terroristen op 11 september 2001 in het noordoosten bijna 3000 mensen de dood injoegen. De bekendse plaats van de aanslagen is de lokatie waar het Wereldhandelscentrum van New York stond tot het door de zelfmoordkapers van twee passagiersvliegtuigen werd verwoest. Daardoor kwamen bijna 2750 mensen om het leven.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Slachtoffers, nabestaanden van slachtoffers en prominenten uit de stad hielden een plechtigheid waarbij één minuut stilte werd gehouden. Hetzelfde deden de aanwezigen op een herdenkingsplechtigheid in de hoofdstad Washington, onder wie president Bush en vice-president Cheney. Zij woonden vlak ervoor een kerkdienst bij.

De herdenking wordt dit jaar overschaduwd door de enorme gevolgen van de orkaan Katrina. In zijn wekelijkse radiotoespraak op zaterdag zei de Amerikaanse president Bush dat de VS "ook deze beproeving zullen overwinnen, en daar sterker van worden".

Bush bezoekt zondag en maandag opnieuw het rampgebied in het zuiden van de VS. Hij wordt over Katrina zwaar bekritiseerd wegens persoonlijk nalaten en de vele tekortkomingen van federale instellingen die zich met rampenbestrijding bezighouden. Maar na een trage start is Bush zondag al voor de derde keer in korte tijd in het getroffen gebied.