TOKIO - De Japanse premier Junichiro Koizumi heeft zondag de parlementsverkiezingen gewonnen. Zijn Liberaal-Democratische Partij (LDP) heeft een absolute meerderheid behaald. Toch wil Koizumi zijn coalitie voortzetten met de boeddhistisch georiënteerde Nieuwe-Komeitopartij.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het is voor de eerste keer in vijftien jaar tijd dat de LDP een absolute meerderheid behaalt in het Japanse lagerhuis. Volgens het Japanse nationale persbureau Kyodo krijgt de LDP 296 van de 480 zetels. De coalitie komt op 327 zetels.

Aftreden

De leider van de oppositionele Democratische Partij van Japan (DPJ), Katsuya Okada, heeft al zijn aftreden aangekondigd. Okada's partij voerde vooral campagne over de afname van de bevolking en de financiering van het pensioenstelsel. De grootste oppositiepartij bleef steken op 113 zetels.

Posterijen

Koizumi had in augustus vervroegde verkiezingen afgekondigd na een rel om de privatisering van de Japanse posterijen. Koizumi's plan dit enorme conglomeraat te privatiseren, ontketende een bittere politieke strijd. Die leidde ertoe dat Koizumi 8 augustus besloot een poging te wagen om zijn gezag met behulp van nieuwe verkiezingen te herstellen. Het zag er toen helemaal niet naar uit dat Koizumi erin zou slagen een grote meerderheid voor zijn hervormingen te krijgen. Tal van LDP-prominenten keerden zich tegen Koizumi en zijn hervormingsplannen.

Het waren de tweede verkiezingen voor het Lagerhuis sinds Koizumi in april 2001 premier werd. Zijn partij is sinds de stichting van de partij vijftig jaar geleden op elf maanden na continu aan de macht geweest.