HILVERSUM - Meer Nederlanders zijn bang dat het land binnenkort wordt getroffen door een terroristische aanslag. Vorig jaar was 53 procent daar bang voor, inmiddels 56 procent. Dat blijkt onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van de NOS. Het kwam zondag naar buiten, precies vier jaar na de aanslagen in New York en Washington.

Een jaar na die aanslagen waren we aanzienlijk minder angstig: toen waren vier op de tien mensen er bang voor. Weer een jaar later waren dat nog maar drie op de tien. Maar vorig jaar nam de vrees voor aanslagen met sprongen toe na de fatale bommen op het spoor bij Madrid.

Overheid

Een licht toenemend aantal voelt zich niet voldoende beschermd door de overheid. Zes op de tien mensen vinden dat, vorig jaar waren dat er er iets minder. Maar dat betekent niet dat meer mensen vinden dat de overheid ook zwaardere maatregelen moet nemen.

De helft van de ondervraagden pleit daarvoor maar vorig jaar waren dat er nog zes op de tien. Bijna de helft van de mensen, 45 procent, is uitgesproken tegen zwaardere maatregelen.

Terrorismebestrijding

Het kabinet trekt de komende twee jaar 77 miljoen euro extra uit voor terrorismebestrijding. Dat meldt het NOS Journaal zondag op basis van begrotingsstukken die op prinsjesdag worden gepresenteerd. Het extra geld, 37 miljoen voor 2006 en 40 miljoen voor 2007, is onder meer bestemd voor de beveiliging van personen, de bewaking van objecten, het landelijk parket en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Tjibbe Joustra.

In een gesprek met het NOS Journaal zegt Joustra ervan overtuigd te zijn dat de nationale veiligheid in handen komt van één veiligheidsministerie. Nu zijn de taken nog verdeeld over de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie.

Het kabinet vergadert volgende week over het mogelijk nieuwe ministerie van Veiligheid.