GAZA-STAD/JERUZALEM - De Palestijnse Autoriteit (PA) gaat maandag de synagoges slopen, die de Israëli's in de ontruimde joodse nederzettingen in de Gazastrook hebben achtergelaten. Dit heeft een woordvoerder van het Palestijnse ministerie van Binnenlandse Zaken zondagavond gezegd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Eigenlijk had de joodse staat na de ontmanteling van de illegale joodse nederzettingen ook de verlaten synagoges moeten slopen, maar zondag kwam de Israëlische regering daarop terug. Israël verwacht nu van de PA dat zij de synagoges beschermt, die door de Palestijnen als symbool van de gehate bezetting worden gezien.

Pijnpunten

Volgens een Palestijnse woordvoerder speculeerde Israël op publicitaire winst voor het geval woedende Palestijnen de synagoges zouden ontheiligen. De synagoges zijn een van de nieuwe pijnpunten in de Israëlisch-Palestijnse betrekkingen, die ervoor zorgden, dat de voor zondag geplande officiële ceremonie op de valreep werd geschrapt waarbij het Israëlische leger de Gazastrook aan de PA zou overdragen. De terugtrekking van de Israëlische troepen moet nu volgens plan zonder ceremonie op maandagochtend worden afgerond.

Protest

De afgelasting volgde op de aankondiging van de Palestijnen dat zij de ceremonie sowieso zouden boycotten uit protest tegen het feit dat er volgens hen nog geen overeenstemming met Jeruzalem was bereikt over een aantal cruciale kwesties die te maken hebben met de ontruiming van de Gazastrook. Het gaat volgens de Palestijnen om onder meer de bewaking van de grenzen, de route van de noordgrens van de Gazastrook en om de synagoges.

Het Israëlische kabinet besloot zondagochtend formeel het militaire bestuur over de Gazastrook, 38 jaar na het begin van de bezetting, te beëindigen. Afgelopen maand ontruimde het leger al de 21 illegale joodse nederzettingen in het gebied en evacueerde de bijna 9000 bewoners.

Explosieven

De nederzettingen worden na het vertrek van de Israëlische troepen overgenomen door de Palestijnse autoriteiten. Die willen inventariseren wat er nog in de kolonies aan roerend en onroerend goed is achtergebleven en ze doorzoeken op onder meer mogelijke explosieven. Daarna zouden de nederzettingen worden opengesteld voor burgers. Waarnemers zijn echter bang dat er rond de nederzettingen chaos en geweld ontstaat, omdat burgers de kolonies al eerder zullen willen binnendringen.

Eigenlijk was het de bedoeling dat de synagoges zouden worden gesloopt, evenals de woonhuizen van de joodse kolonisten. Het Israëlische hooggerechtshof heeft de sloop van de synagoges toegestaan. Het kabinet kwam echter onder zware druk te staan van rabbijnen en rechtse politici. Zo werd minister van Defensie Shaul Mofaz gebombardeerd met telefoontjes van rabbijn Ovadia Yossef, de leider van de ultra-rechtse Shas-beweging.

Bewuste provocatie

Het kabinet heeft het sloopbesluit dan ook zondag herroepen. "Joden vernietigen geen synagoges", aldus minister van Buitenlandse Zaken Silvan Shalom. Volgens een woordvoerder van het Palestijnse ministerie van Binnenlandse Zaken is het acherlaten van de synagoges een bewuste provocatie: Israël zou de Palestijnen imagoschade willen toebrengen, als straks beelden van de bestorming van de synagoges door radicale Palestijnen de wereld zouden rondgaan.

De PA is tevens verbolgen over de sluiting van de grensovergang Rafah naar Egypte voor zes maanden wegens verbouwingswerkzaamheden. Palestijnse reizigers naar Egypte kunnen in die periode alleen via Israël de Gazastrook in en uit.