NIEUW BUINEN - Een politieagent heeft in de nacht van zaterdag op zondag op een man geschoten, die zich agressief opstelde tijdens bluswerkzaamheden bij een bandengroothandel in het Drentse Nieuw Buinen, waar maandagavond ook al een brand woedde. De omstander is met verwondingen overgebracht naar het Martini Ziekenhuis in Groningen.

Bekijk video: (let op: expliciete beelden) Modem/ Breedband

Een politiewoordvoerster kon zondag nog niets zeggen over de aard van de verwondingen van de man. Volgens haar ging het om een buurtbewoner op wie de politieagent schoot uit zelfverdediging. De technische recherche van een ander korps en de rijksrecherche onderzoeken het schietincident.

Agressief

De brandweer kreeg zaterdagavond laat een melding dat brand was uitgebroken bij de bandengroothandel. Bij de bluswerkzaamheden waren ook politiemensen aanwezig. "Iemand uit het publiek gedroeg zich dermate agressief dat een collega zich genoodzaakt voelde een wapen te trekken", aldus de politiewoordvoerster. Ze voegde eraan toe dat de agressieve omstander zelf niet een vuurwapen gebruikte.

Bij het schietincident raakte ook een vrouw gewond. Het Openbaar Ministerie (OM) in Assen, die de zaak van de politie heeft overgenomen, kan nog niet zeggen waardoor de vrouw is geraakt en hoe het met haar is. "Ze is door ambulancepersoneel gezien, maar niet behandeld", zegt persofficier Marco van den Broek zondag.

Brand

De brandweer had de brand omstreeks 2.00 uur onder controle. De oorzaak is niet bekend. Afgelopen maandag ontstond ook al brand bij de bandengroothandel. Er daalde toen veel roet neer in het omliggende gebied. Dit keer bleef die overlast uit. Er kwamen ook geen schadelijke stoffen vrij.

De vorige brand was aangestoken. De politie onderzoekt of dat afgelopen nacht opnieuw het geval was.

Klachten

Volgens een woordvoerder van de gemeente Borger-Odoorn, waartoe Nieuw Buinen behoort, zijn er geen klachten bekend over de bandengroothandel. Afgelopen week, na de vorige brand, hebben gemeentebestuurders al poolshoogte genomen in en rond de groothandel. Ook afgelopen nacht was de burgemeester aanwezig. De gemeentewoordvoerder kon niets zeggen over de achtergronden van het schietincident.