LEERDAM - De politie heeft woensdagavond om 21.50 uur de Westwijk in Leerdam afgegrendeld om vechtpartijen tussen grote groepen Turkse, Somalische en Molukse jongeren te voorkomen. De politie was getipt over een mogelijke confrontatie tussen de jongeren in de wijk, nadat er al eerder deze week vechtpartijen waren geweest. Omstreeks 02.00 uur hief de politie de afgrendeling op.

Uit voorzorg waren eerder op de avond verscheidene politieagenten naar de wijk gestuurd om te patrouilleren. Rond .50 uur stuitten zij op een groep van ongeveer veertig Molukse jongeren die, gewapend met stokken, buizen en zwaarden, de wijk in wilden trekken.

Nadat een politieauto met stenen bekogeld was, werd het gebied rondom het Europaplein hermetisch afgesloten. Burgemeester van Veelen van Leerdam voerde samen met de politie overleg met vertegenwoordigers van de Turkse, Molukse en Somalische gemeenschap. Oudere Molukse inwoners probeerden de jongeren tot kalmte te manen.

De gespannen situatie van woensdag houdt mogelijk verband met drie eerdere knokpartijen in Leerdam. Daarbij waren grote groepen Molukse en Turkse jongeren betrokken. Zij gingen elkaar met messen en stokken te lijf. Twee jongeren raakten gewond. De mogelijke aanleiding voor de broeierige sfeer is een vechtpartij afgelopen zaterdag tijdens een muziekfestival op het Europaplein.