SANTIAGO - Het Nederlandse defensiebedrijf RDM van ondernemer Joep van den Nieuwenhuyzen heeft in 1998 1,5 miljoen dollar smeergeld gestort op geheime rekeningen van oud-dictator Pinochet van Chili. Dat blijkt uit gegevens van de Chileense rechter, die een onderzoek naar de financiële wandelgangen van Pinochet leidt.

Uit de documentatie in het bezit van de Chileense regering blijkt dat in mei en juni 1998, respectievelijk RDM Technology en RDM Holding bedragen van 749.982 en 850.000 dollar overmaakten op rekeningen van de bank Coutts in Miami ten name van de maatschappij Cornwall, meldde de Chileense krant La Tercera.

In dat zelfde jaar verkocht RDM ruim tweehonderd Leopard-tanks van het Nederlandse leger aan Chili voor een bedrag van 80 miljoen dollar. Pinochet, die in 1990 aftrad als dicator van Chili, bleef tot 1997 aan als landmachtgeneraal en kocht her en der wapentuig in voor het Chileense leger.

RDM-directeur Joep van den Nieuwenhuyzen hoopte, via de verkoop van opgeknapt tweedehands legermateriaal, lucratieve contracten voor de bouw van onderzeeërs in de wacht te slepen. RDM ging in 2004 failliet.

Van den Nieuwenhuyzen was zaterdag niet bereikbaar voor commentaar.